Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2009 16:01 - Коя е добрата медицина!
Автор: jonkotzonev Категория: Други   
Прочетен: 864 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.01.2010 21:30


   В последните години от както активно се интересувам от медицина се затрупах с купища книги касаещи здравето ни. Някои от тях задълбочени и професионално насочени, други по-лекомислени. Някои касаещи научната страна на медицината - лекарства, операции, процедури с разнични уреди и пр. Някои касаещи промяната на начина на живот или така наречената превантивна медицина. Във времето се запознах с различните клонове на конвенционалната и алтернативната медицина стигнах чак до магии, ясновидства и прочие. През това време се питах само едно нещо - на коя медицина да се доверя да се грижи за моето здраве и къде да открия такъв специалист, на когото да имам доверие. В последствие открих истината за мен. А тя е следната:

 Идеална медицина не съществува.

       1.Не е възможно да отхвърлим откритията на западната медицина и ползата за живота на земята. Тя е научна, оповаваща се на купища доказателства, а и не на последно място - действа! Естествено не за всяко заболяване, но като цяло действа. Съвременния западен лекар е добре запознат с тялото, неговите органи, жлези и прочие. Проблемите на западната медицина са два, че се развива като че ли прекалено бавно, но може би пък за сметка на това сигурно  и другият са нейните странични ефекти.

     2.Природолечение и билколечение - това е отличен способ за лечение. Познаването на природата и нейните възможности да лекува са отличен механизъм за лечение. Проблемът тук е, че този вид лечение е бавно и не е добре проучено лабораторно, в случиите, когато е проучено става дума за традиционна медицина. Този вид лечение в повечето случии разчита на познаването на природните продукти, но не и на познаването на човека, болеста и механизма на действие. Според мен би било отлично ако човек умее да съчетава това лечение с традиционното.

    3. Източна медицина - тук става дума за различни школи - тибетска, китайска, аюрведа и пр. - това са все  изключително стройни системи за превенция и лечение на човека. Предимството на източната медицина е в разбирането за цялостта на човешкия организъм и доброто познаване на човека като индивид. За разлика от западната медицина при която се лекува болестта, тук се лекува човека. Т.е. източната медицина приема пациента като личност - дух и тяло в едно. Личността страда от болести характерни за него, докато в западната медицина човекът е по скоро единица, която страда от определени болести характерни за обществото. Източната медицина не наименува болестите, тя търси дисбалансите и балансира - за всеки човек лекарството е различно. Западната медицина използва едно и също лекарство за всички. Проблемът на източната медицина е в това че се предоверява на волевата сила на човека и способността му да се лекува, а както и това, че някак несъзнателно подтиква човек към самолечение. Както казва Херодот - медицината се състои от три неща - пациент, лекар и болест. За мен е изключително полезно човек да познава тази медицина, но да не спира да се доверява и на своя лекар.

    4.Езотерична медицина - езотериката е нещо изключително интересно като познание за човека, вселената и силите, които я управляват. Тя е пленителна със своята мистичност, но също така е доста логична. Факт е, че във вселената има енергии, факт е дори, че те лекуват. Но не съм убеден, че лечението чрез енергия е универсално, тоест, че може да бъде овладяно от всеки. Още повече, когато става дума за такава силна енергия като тази на мисълта.


   Като обобщение искам да кажа, че аз като личност съм запленен от всеки вид познание, което води до подобряване на здравето и качеството на живот на човека, но все пак смятам, че най-правилното лечение е това, което отговаря на здравия разум. Според мен всеки човек заинтересован от подобрението на своето здраве и живот трябва да се ориентира към въпросите: Как действа болестта, какво я причинява и как това лекарство я лекува? Която медицина може да отговори убедително на тези три въпроса за вашето заболяване тя ще бъде идеална за вашето състояние! А много често отговорите са в комбинацията от тези школи.Приемайте лечение, което знаете как ви помага. Какъв е механизма му на действие. Не забравяйте, че само вие и вашето здраве са важни! А относно въпросът, коя е добрата медицина? - Няма различни видове медицина - всички те са просто МЕДИЦИНА.  Защото - Обединението прави силата!



                                                                                                              Йонко Цонев


 


Тагове:   диета,   медицина,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jonkotzonev
Категория: Други
Прочетен: 316925
Постинги: 70
Коментари: 255
Гласове: 69
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031